Tentoonstelling

Hokusai. De Grote Golf

24 augustus t/m 29 september 2024

HGG header Facebook HR02

Het meest iconische kunstwerk uit Japan is ongetwijfeld Hokusai’s ‘Grote Golf nabij Kanagawa’ uit 1831. De reusachtige golf met in de verte de berg Fuji kom je overal tegen: van T-shirt tot koffiemok. Het is de beroemdste en meest afgebeelde Japanse prent ooit.

In de pop-up tentoonstelling ‘Hokusai. De Grote Golf’ kunt u twee exemplaren van deze houtsnede uit privécollecties op intieme wijze bewonderen. Beleef de dynamiek en het contrast in Hokusai’s werk. Ontdek zijn invloed op zowel zijn Japanse tijdgenoten als op de westerse kunstenaars in de 19e en 20e eeuw. De prenten zijn afkomstig uit privé- en museale collecties en zijn slechts 5 weken te zien.

36 gezichten op Fuji

Rond 1828 sloegen Katsushika Hokusai (1760-1849) en de uitgever Nishimuraya Yohachi de handen ineen voor een ambitieus plan om een serie van grote landschapsprenten uit te geven. Tot dan toe waren deze altijd in klein formaat. Met de opkomende reiscultuur en de daarbij behorende productie van souvenirs werd de serie ‘Zesendertig gezichten op de Fuji-berg’ een groot commercieel succes. In de tentoonstelling zijn verschillende prenten uit deze serie te zien.

Hokusai's invloed

Het succes van Hokusai bleef niet onopgemerkt. Hokusai’s grote geklauwde schuimkoppen inspireerden zijn Japanse tijdgenoten zoals Utagawa Hiroshige (1797-1858) en Utagawa Kuniyoshi (1798-1861). Zij integreerden de dynamiek van de Golf op eigen wijze in een aantal meesterwerken. Het beeld van de Golf vond ook een weg naar Europa. Hoe Franse en Nederlandse kunstenaars omgingen met Hokusai’s dreigende compositie wordt met een select aantal prenten geïllustreerd.

Iconisch Beeld

Hokusai’s Grote Golf staat tegenwoordig, als enig niet-westers kunstwerk, in het rijtje van meest herkenbare en iconische beeltenissen uit de geschiedenis van de kunst. Het past tussen Da Vinci’s ‘Mona Lisa’, ‘de Schreeuw’ van Edvard Munch en Van Gogh’s ‘Zonnebloemen’. Het beeld is eindeloos gereproduceerd. Tot op de dag van vandaag nodigt de compositie uit tot creativiteit en verbeelding. Dit wordt in de tentoonstelling aan de hand van diverse hedendaagse objecten getoond.

Bezoek deze zomer Japanmuseum SieboldHuis en bewonder dit meesterwerk van dichtbij. Mis het niet!

Catalogus en activiteiten

Bij deze tentoonstelling verschijnt een gratis geïllustreerd informatieboekje.

Er worden voor jong en oud verschillende randactiviteiten georganiseerd die verdieping geven in Hokusai’s werk en Japanse prentkunst.

Japanmuseum SieboldHuis en Stichting Jeugd en Samenleving (JES) Rijnland werken samen om museumbezoek voor iedereen toegankelijk te maken. Ook tijdens deze tentoonstelling! Meer weten? U kunt contact opnemen met JES: https://www.jesrijnland.nl/.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de gemeente Leiden, de Universiteit Leiden, Het Cultuurfonds, Fonds 21, de stichting Isaac Alfred Ailion Foundation, Takeda Nederland B.V., Leiden, Stad van Ontdekkingen en de Vrienden van Japanmuseum SieboldHuis.

Logoset website 2

Wave2