Het paard in de kalebas’ samengesteld door en met nieuw werk van kunstenaar Charlotte Dumas. Het 12-jarige Japanse meisje Yuzu en haar paard Urara vormen samen met vijf objecten de rode draad in de tentoonstelling. Het paard behoort tot een van de met uitsterven bedreigde Japanse paardenrassen, die Dumas gefotografeerd heeft. Door de ogen van het meisje kijken wij naar het paard, haar omgeving en de elementen die de natuur soms teisteren en dan weer koesteren.
Kwetsbaarheid en bescherming, de kringloop van het leven, water en wind zijn elementen die in deze tentoonstelling poëtisch naar voren komen. Daarnaast staan magie en de kracht van verbeelding centraal. Bij de vijf kernobjecten selecteerde Dumas Japanse prenten, historische foto's en tekeningen uit museale- en privécollecties en beelden uit haar eigen werk.
Voor deze tentoonstelling presenteert Charlotte Dumas een nieuwe film en foto’s gemaakt in Okinawa. Deze film staat in relatie met de vijf objecten afkomstig uit de collecties van onder andere Emile Hermès, Musée Vétérinaire Fragonard en de Royal Botanic Gardens, Kew.
Zo is er de kalebas (hyōtan), gebruikt als veldfles, die het verhaal vertelt van de mythe van de onsterfelijke Chōkarō Sennin die zijn paard bij zich droeg in zijn kalebas en er enkel op hoefde te blazen om het dier te laten verschijnen. De uitdrukking Hyotan kara koma/ ‘zoals een paardje uit een kalebas verschijnt’ wordt in Japan nog steeds gebruikt wanneer er iets onverwachts gebeurt. Ook te zien zijn een bezoar, een maagsteen van een paard waaraan magische krachten werden toegeschreven; een houten speelgoedpaard als geschenk gegeven bij de geboorte van een zoon als wens voor geluk en een speciaal voor het paard van Yuzu ontworpen buikkleed (obi) als bescherming van het meest kwetsbare deel van het lichaam. Het vijfde object is een houten en met bladgoud verguld beeld van een paard afkomstig uit een tempel dat een belangrijke rol speelt bij het leven na de dood.
In ‘het paard in de kalebas’ geeft Charlotte Dumas haar persoonlijke kijk op de objecten en hun betekenis en geeft de bezoeker stof tot nadenken over de interactie tussen mens, dier en natuur.
Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie van Charlotte Dumas. In dit boek staan alle werken uit de tentoonstelling aangevuld met historische werken uit internationale musea en universiteits collecties waar onder het Smithsonian Art Institute en Museum of Fine Arts Boston met een text van prof. Yoshiaki Nishino, directeur van Intermediateque museum Tokyo. Deze publicatie zal te verkrijgen zijn in de museumwinkel. Daarnaast worden er in het kader van de tentoonstelling verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd.