Van 17 maart t/m 11 juni 2017 geeft Japanmuseum SieboldHuis inkijk in de Japanse religieuze en medische wereld met de tentoonstelling ‘Ema; Tastbare gebeden’. Ruim 200 ema uit een unieke particuliere verzameling worden voor het eerst aan het publiek tentoongesteld.
Religieuze symbolen, festivals, rituelen en tempelbezoek horen bij het dagelijks leven in Japan. De vele tempels en heiligdommen staan in drukke straten of zijn verscholen in steegjes en zijn niet uit het Japanse straatbeeld weg te denken. Onderweg naar het werk, school of tijdens het boodschappen doen, betreedt men even het tempelterrein. Staande voor het heiligdom plaatst men een ema voor succes in zaken, geluk, liefde of gezondheid.
Ema zijn kleine houten gebedsbordjes die bij Japanse tempels te koop zijn. Op de voorkant staat een afbeelding kenmerkend voor het onderwerp waarvoor gebeden wordt en op de achterkant is plaats voor het schrijven van een persoonlijke boodschap, wens of quote. Na het schrijven van de boodschap wordt het bordje bij de tempel geplaatst. Deze wensen kunnen heel veelzijdig zijn en dienen als boodschappen aan de Kami (geesten en goden) aan wie de tempel gewijd is.
Dag in dag uit worden er nieuwe bordjes geplaatst en groeit de wand met ema bij de tempels in Japan. Eens in de zoveel tijd worden alle geofferde bordjes ritueel verbrand en wordt er plaats gemaakt voor nieuwe wensen. De tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis blijft ook groeien, want de bezoeker kan een eigen boodschap, wens of hulpvraag op een ema schrijven en achterlaten in het museum.
De tentoonstelling toont specifiek ema met allerlei medische wensen voor mens en dier. Zoals genezing van hoor- en oogproblemen maar ook voor aandoeningen zoals aambeien. Het medische thema van deze tentoonstelling is op zijn plaats in Japanmuseum SieboldHuis, want naamgever van het museum arts Philipp Franz von Siebold heeft een belangrijke rol gespeeld in de medische wereld. Hij introduceerde nieuwe chirurgische procedures en technieken uit de Westerse geneeskunde in Nagasaki, Japan. Siebold kreeg al snel naam als wonderdokter en verwierf eeuwige roem voor zijn bijdrage en ontwikkelingen in de Japanse geneeskunde. Daarnaast introduceerde Siebold bij zijn terugkeer in Europa een aantal Japanse medische procedures in het Westen, zoals acupunctuur en moxa-technieken.
Bij de tentoonstelling verschijnt, in samenwerking met Leiden University Press, de rijkelijk geïllustreerde publicatie ‘Health-related votive tablets from Japan. Ema for healing and well-being’ waarin een verscheidenheid aan gezondheid gerelateerde ema beschreven staan, aangevuld met informatieve teksten over de medische en culturele achtergrond van de votiefbordjes. Daarnaast worden er verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd. Houd de website in de gaten voor het actuele programma.
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:
The Association for Health Economics Research and Social Insurance and Welfare, Tokyo, Japan.
Panasonic Healthcare
Astellas B.V.