• Nieuws

Nieuws

Lustrum Japanmuseum SieboldHuis

Geplaatst op 13 juni 2015

Eb201506132593 Kopie

Op zaterdag 13 juni vierde Japanmuseum SieboldHuis zijn tien jarig bestaan. Voor de viering van dit jubileum was er in de Hortus Botanicus een benefietdiner voor genodigden. Ruim 160 vrienden, collega’s en liefhebbers van het museum waren getuige van de doop van de Siebold-tulp die na afloop van het diner onthuld werd.

De gasten werden in het klassieke grachtenpand op Rapenburg 19 ontvangen met Hollandse haring en draaiorgelmuziek. Aansluitend werd de avond officieel geopend met het 'Kagami Biraki' ritueel. De directeur van Japanmuseum SieboldHuis Kris Schiermeier, heeft samen met ambassadeur van Japan in Nederland Masaru Tsuji, de Leidse burgemeester Henri Lenferink en de oud-voorzitter van de raad van toezicht Laurens Jan Brinkhorst en de huidige voorzitter van de raad van toezicht Egbert Jacobs het vat sake aangebroken. Met hamers werd het grote sake vat volgens Japanse traditie ingeslagen. De sake stroomde hierbij over de rand, een teken van voorspoed en geluk.

Met hamers werd het grote sake vat volgens Japanse traditie ingeslagen.

Vervolgens werden de gasten in de wintertuin van Hortus Botanicus met een hapje en drankje ontvangen met een muzikaal intermezzo van het ‘Deshima Trio’. Na het diner in de Orangerie van de Hortus Botanicus kregen de gasten een preview op de opera ‘Dejima, Siebolds Love’. De avond werd afgesloten met champagne voor de Siebold-tulp. De tulp met de karakteristieke Japans-rode kleur werd door de trotse kweker Frans Langelaan, na het ondertekenen van de certificaten, gedoopt en overhandigd aan de directeur van Japanmuseum SieboldHuis.

De opbrengst van het benefietdiner wordt besteed aan educatieve programma’s en herinrichting van het museum. Het klassieke grachtenpand op Rapenburg 19 werd van 1832 tot 1845 door Phillip Franz von Siebold bewoond. In zijn huis stelde hij zijn indrukwekkende verzameling Japanse curiosa ten toon en opende daarmee het eerste Japanmuseum. Meer dan 150 jaar later werd het voormalige museum op 19 maart 2005 weer opengesteld voor publiek als Japanmuseum. Sindsdien toont het SieboldHuis het mooiste uit het oude en nieuwe Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, oude landkaarten en honderden andere schatten. Naast de vaste Siebold-collectie toont het museum tijdelijke tentoonstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen.