Japanmuseum SieboldHuis is gevestigd in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg. De hoofdingang is te betreden via de bordestrap met drie treden. De achteringang van het museum is met rolstoel, rollator, scootmobiel of kinderwagen te bereiken. Voor de achteringang kunt u parkeren op de Oude Varkenmarkt.
Ga vanaf de Oude Varkenmarkt, ter hoogte van de parkeermeter, de Novapassage in. Steek het pleintje over, aan de rechterkant is de groene achterdeur van Japanmuseum SieboldHuis. U kunt daar aanbellen, dan komt er iemand de deur voor u openen.
In onderstaand filmpje is de looproute te bekijken van de hoofdingang naar de achteringang.
Rechts voor het museum aan het Rapenburg is een aparte invalidenparkeerplaats voor bezoekers met een invalidenparkeerkaart. Hier kunt u gratis parkeren indien u in het bezit bent van een geldige gehandicaptenparkeerkaart. Kijk voor meer informatie op de website van de Gemeente Leiden.
Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, conform Platform Gehandicapten Leiden. Rolstoelen, elektrische rolstoelen en compacte scootmobiels kunnen het museum, de winkel en tentoonstellingsruimten betreden. De achteringang van het museum is met rolstoel te betreden.
Er is in het museum 1 leenrolstoel aanwezig.
In het museum is er een lift aanwezig en is geschikt voor rolstoelen, rollators en compacte scootmobielen. Alle tentoonstellingsruimten en de museumwinkel zijn (zelfstandig) met de lift te bereiken. De 18e -eeuwse voorraadkelder is niet rolstoeltoegankelijk.
Een begeleider mag op vertoon van een OV-Begeleiderskaart of een verklaring ondertekend door huisarts en/of behandelend arts gratis het museum binnen. Huisdieren zijn in het museum niet toegestaan, met uitzondering van een geregistreerde hulphond.
Japanmuseum SieboldHuis aangesloten bij 'Hidden Disabilities' en ondersteunt de 'Sunflower-actie'. Als museum vinden wij belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt tijdens een museumbezoek. Sommige mensen hebben door een beperking iets meer hulp nodig dan andere bezoekers. Maar niet elke beperking is zichtbaar. Door het speciale Sunflower Keycord, button of pasje te dragen kunnen bezoekers met een onzichtbare handicap zich op een discrete manier kenbaar maken. Denk bijvoorbeeld aan mensen met alzheimer, autisme, dementie of PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis). De medewerkers van Japanmuseum SieboldHuis zijn op de hoogte van de betekenis van de Sunflower en zal deze bezoekers passende ondersteuning bieden tijdens het museumbezoek.