De leerlingen ontdekken de schatten van Siebold uit Japan. Met deze schatten herbeleven ze de cultuur uit 19e eeuws Japan. Ze ontdekken de Japanse zwaarden, beleven de theeceremonie en onderzoeken de stadskaart van Tokio. Zo zien ze Japan zoals Siebold dat bijna 250 jaar geleden ook zou hebben ervaren. Het zal een reis worden om nooit te vergeten!
Maximaal aantal leerlingen: 30
Aantal begeleiders: 4
Duur: 90 minuten
Kosten: € 150,- per klas, max. 30 leerlingen
Leerdoelen
De leerlingen leren wie Philipp Franz von Siebold is en wat hij heeft gedaan in Japan. Ze ontdekken de aspecten van het dagelijks leven in Japan rond 1800. Ze leren de achtergrond van belangrijke objecten en begrijpen waarom sommige objecten worden tentoongesteld in een museum. De les sluit aan bij de kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Rekenen/Wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige Oriëntatie.
Kerndoelen: 1, 2, 3, 4, 12, 23, 27, 33, 37, 38, 47, 50, 51, 52, 53, 54, 56
De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:
Thema 3: Een Gouden Eeuw. Er wordt een koppeling gemaakt met de Nederlandse handel in Japan en de verschillen in schilderkunst. Er wordt een link gelegd tussen het Nederlandse bestuur en het Japanse bestuur.
Thema 3: Het Christendom. Geen directe link ,maar er kan een koppeling gemaakt worden tussen de verschillende geloven en bijgeloof.
Thema 4: rijke regenten, arme burgers. Geen directe link, maar er kan wel een koppeling worden gemaakt naar de standenmaatschappij.
Thema 2: Werk aan de winkel! Geen directe link. Dit thema gaat over wereldwijde handel en producten. Hier kan gerefereerd worden aan handelsrelatie Japan-NL.
Thema 1: Onderweg. Biedt een mogelijkheid om aan te haken op de reistijd naar Japan die nu vele malen korter is dan vroeger. Het vervoeren van handelswaar duurde dus ook veel langer.
Reserveren
Er kan geboekt worden via Verwonder om de Hoek of rechtstreeks bij het museum via info@sieboldhuis.org