College

MuseumJeugdUniversiteit Najaar 2016

Elke 2e zondag van de maand, 11.00 - 12.00 uur

Museum Jeugd Universiteit

Helaas, deze reeks zit al helemaal vol.

Ben jij helemaal fan van Japans eten, Japanse anime of manga of de oude samoerai? Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit geknipt voor jou! Tijdens de collegereeksen vertellen echte wetenschappers wat je altijd al had willen weten. In het SieboldHuis leer je uiteraard alles over Japan. Voor wie? Kinderen van 8 t/m 12 jaar Kosten? € 25,- voor een reeks van vier colleges.

Helaas, de collegereeks van najaar 2016 is vol. Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar, aanmelden is dan ook niet meer mogelijk.
Maar je kunt je nog wel aanmelden als MJU-vlogger. Hoe? Bekijk dan onderstaand filmpje!

Hoe vechten Japanners burenruzies uit?

Door: Dr. Erik Herber
Datum: Zondag 11 september


Wat als je burenruzie hebt in Japan? Komt dan net als in Nederland de rijdende rechter langs? In dit college vertelt Dr. Erik Herber over de verschillende manieren waarop onenigheid in Japan en Nederland worden opgelost.

Hoe word je een samoerai?

Door: Drs. Daan Kok
Datum: Zondag 9 oktober

Sinds de middeleeuwen waren er veel stoere strijders in Japan: de samoerai! Samoerai droegen een indrukwekkend harnas en helm en mochten als enigen een zwaard dragen. Ze waren zo machtig dat ze in de Japanse geschiedenis vaak de baas waren. Maar hoe werd je eigenlijk een samoerai? Drs. Daan Kok weet het en praat je bij.

Zag het Japanse landschap er net zo uit als op oude prenten?

Door: Prof. Forrer
Zondag 13 november


De Japanse kunstenaar Hiroshige maakte in de jaren 1830 tot 1850 de mooiste landschapsprenten. Hoe kwam hij aan zijn inspiratie? Had hij zoveel gereisd of eerder veel fantasie? Veel mensen denken dat Hiroshige onvermoeibaar op reis was met papier en penseel in de aanslag. Maar was dat ook zo?

Kan ik Japans leren schrijven en ontcijferen?

Door: Drs. Dick Raatgever
Datum: Zondag 11 december

Ja! Tijdens dit college leer je Japans lezen en schrijven: Kanji. In Japan schrijven ze anders. In plaats van het alfabet gebruiken ze karakters. Kanji is een logografisch schrift, dit betekent dat elk teken een begrip uitdrukt. Japanoloog Dick Raatgever leert je om Japanse karakters te herkennen, te ontcijferen en na te schrijven.