Tijdens deze workshop laten we ons insipireren door de traditionele Japanse andon en maken onze eigen lantaarn van oude kaarten.
De grote, rode lantaarn bij de ingang van een shinto-tempel zijn duidelijk herkenbaar in het Japanse straatbeeld. In Japan zijn er meer traditionele lantaarns te herkennen, waarvan de andon bij mensen thuis word gebruikt. Een andon bestaat uit een houten, bamboe of papieren frame waarover rijstpapier wordt gespannen. Het papier dimt en beschermt de vlam van de olielamp of kaars erachter. Andon worden ook wel shoji-lampen genoemd door hun gelijkenis met papieren shoji-kamerschermen. Ze zijn vaak te herkennen in Japanese prenten van huiselijke taferelen. Ter gelegenheid van de tentoonstelling "Japan in kaart" laten we ons inspireren door deze traditionele Japanse lampen en maken onze eigen lantaarn van oude kaarten.
Tip: Neem je eigen landkaarten mee en markeer de landen, route of regio's waar je zelf bent geweest!
— Mardie Feikens
Tijdens de workshop kun je kiezen uit een staande- of een hangende lamp (van 12 x 12 x 18 centimeter). Uit een stapel atlassen kies je vier leuke kaarten om als basis te gebruiken, of neem zelf een oude atlas of kaart van vakantie mee. Je kunt regio's of landen wegknippen uit de atlasbladen waardoor er een doorkijkje ontstaat. De doorkijkjes bedekken we met Japanse zijdevloei zodat het licht van de lamp gedimd wordt.
Zorg zelf voor een plastic tasje om de lamp mee naar huis te nemen. Een LED-kaars is bij de workshop inbegrepen - het word afgeraden om de lamp met een waxinelicht te gebruiken gezien het papier brandbaar is.
De workshop is vanaf 12 jaar
Datum: Zaterdag 23 september 2017, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: €10,- (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)
Maximumcapaciteit: 10 personen
Aanmelden: Via onderstaand formulier
(Deelname alleen mogelijk via reservering)
Mardie Feikens is gek op Japan, handwerken en alles waar deze twee dingen elkaar overlappen. Met haar bedrijf "Hanabachi" verzorgt ze Japan gerelateerde creatieve workshops. Waaronder origami, kumihimo, Japans inpakken, kokeshi schilderen en katazome.