Collegereeks

MuseumJeugdUniversiteit najaar 2018

Zondag 9 september t/m 9 december 2018, 11.00 - 12.00 uur

Logo Mju

Ben jij helemaal fan van Japans eten, anime, manga of de oude samoerai? Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit geknipt voor jou! Tijdens de collegereeksen vertellen experts wat je altijd al had willen weten. In het SieboldHuis leer je uiteraard alles over Japan.

Allerlei musea in heel Nederland organiseren elk half jaar een reeks colleges, speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Echte experts en wetenschappers geven antwoord op de leukste, gekste, bijzonderste en spannendste vragen. Dit najaar start er weer een collegereeks waarin experts vertellen wat je altijd al had willen weten. In het SieboldHuis leer je uiteraard alles over Japan.

Voor wie? Alleen voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
Kosten? €20,- voor de reeks van 4 colleges
Wanneer? Elke 2e zondag van de maand, van 11.00 - 12.00 uur


Deze collegereeks is vol, aanmelden is niet meer mogelijk!

Manga 1

Wat is Manga en Anime?


Heb jij wel eens een Japanse tekenfilm gezien? Vast vaker dan je denkt! In Japan zijn er heel veel verschillende cartoons. Manga (stripverhaal) en anime (tekenfilm) zijn daar razend populair. Waarom? Dat zie je in dit college van Japanologe en Japanse filmliefhebber Philo Ouweleen.

Door expert Philo Ouweleen
Zondag 9 september 2018, 11.00 - 12.00 uur

Hokusai Prent

Wat is een Japanse prent en hoe maak je die?


Het tweede college gaat over ukiyo-e. Deze Japanse prentkunst is een bekende en populaire Japanse kunstvorm. Het maken van zo’n prent is een heel nauwkeurig werkje, met verschillende houtblokken, papier en inkt. Vroeger waren er zelfs meerdere mensen nodig voor het maken van één prent. Max Put vertelt je in dit college precies hoe Japanse prenten gemaakt werden.

Zondag 14 oktober 2018, 11.00 - 12.00 uur
Door expert Max Put

Portret Siebold

Wat ontdekte Siebold in Japan?


Van 1633 tot 1853 was Japan afgesloten voor de buitenwereld. Hollanders waren de enige westerlingen die welkom waren op een klein gedeelte van Japan. Philipp Franz von Siebold (naamgever van Japanmuseum SieboldHuis) heeft er zes jaar gewoond, wat heeft hij daar al die tijd gedaan en wat heeft hij daar allemaal ontdekt?

Zondag 11 november 2018, 11.00 - 12.00 uur
Door expert Simone Hemerik

Otaksa

Staan er Japanse planten in mijn straat?


Siebold was erg onder de indruk van de natuur in Japan. Hij ontdekte planten, bloemen en bomen die hij niet eerder in het westen had gezien. Is het hem gelukt om een deel van de Japanse flora naar Nederland te brengen?

Zondag 9 december 2018, 11.00 - 12.00 uur
Door expert Titia van der Eb